Markten geschokt door nieuwe Amerikaanse tarieven terwijl groeiverwachtingen verslechteren

Door Chris Iggo, AXA IM CIO, Core Investments, bij AXA IM

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde op 2 april (die hij 'Bevrijdingsdag' noemde) een golf van nieuwe tarieven aan met het argument dat ze de Amerikaanse economie zouden helpen stimuleren. Trump introduceerde een nieuwe basisbelasting van 10% op goederen uit alle landen en hogere wederzijdse tarieven voor landen die volgens de Amerikaanse regering hoge barrières opwerpen voor Amerikaanse import.

Verwacht wordt dat de Amerikaanse regering vanaf 9 april de wederzijdse tarieven zal opleggen aan ongeveer 60 van de "ergste boosdoeners".

Gevolgen voor de markt

Alom wordt verwacht dat de aankondiging van de Amerikaanse tarieven de wereldwijde groei- en inflatievooruitzichten zal verslechteren Het ingrijpende tarievenpakket kwam aan de hoge kant van de verwachtingen uit en zal volgens analisten het effectieve tarief op import naar de VS verhogen tot 20% à 25%.

Volgens sommige analisten kan de economische groei in de VS met 1% tot 2% dalen, terwijl de inflatie zal stijgen. Dit zal worden gezien als een stagflatie voor de Amerikaanse economie. Tarieven op goederen uit de rest van de wereld zouden de exportgroei moeten verminderen en zullen een negatieve groeischok veroorzaken, waarbij Azië en Europa het zwaarst getroffen zullen worden gezien de omvang van de voorgestelde tarieven.

Door dit nieuws gingen de aandelenmarkten lager en de obligatierente daalde. De markten houden nu ook rekening met een veel groter risico op een recessie in de VS en elders, nu sommige banken hun visie hebben gewijzigd en in hun prognoses officieel een recessie in de VS verwachten.

Naast de directe impact op de economische activiteit, zal het ondernemersvertrouwen waarschijnlijk ook zwaar beïnvloed blijven worden door de aanhoudende onzekerheid over de vooruitzichten. Dit kan de komende weken tot uiting komen in de winstcijfers van bedrijven in de VS en elders, wanneer de cijfers over het eerste kwartaal worden gepubliceerd. Het is moeilijk in te zien waarom aandelenmarkten hun recente bewegingen zouden omkeren als het wereldwijde handelssysteem net overhoop is gehaald - verdere verliezen op aandelen lijken waarschijnlijk.

Voor de Europese markten is er een tijdshorizonprobleem Hogere uitgaven voor defensie en infrastructuur zouden uiteindelijk een rugwind moeten zijn voor de Europese groei en aandelenrendementen. Op de korte termijn zullen Europese bedrijven echter getroffen worden door tarieven in verschillende sectoren. Net als in de VS zullen richtsnoeren van CEO's van bedrijven de komende maanden van cruciaal belang zijn voor beleggers in aandelen.

Een nieuw monetair beleid

De obligatierente daalt naarmate de groeiverwachtingen dalen, maar voor de centrale banken is het niet duidelijk hoe dit op de korte termijn uitpakt. De Amerikaanse Federal Reserve wordt nu geconfronteerd met het vooruitzicht van lagere groei en hogere inflatie. De markt suggereert dat de angst voor groei zal overheersen en houdt rekening met bijna vier renteverlagingen dit jaar. Als de Fed dat wil bevestigen, moeten we zwakkere cijfers zien, vooral op de arbeidsmarkt. De rentevooruitzichten zijn echter gunstig voor obligaties. Nu de recessierisico's toenemen, kan de reële rente lager worden. Op dit moment kan het effect van de tarieven op de groei belangrijker zijn dan de begrotingsvooruitzichten voor de middellange termijn, maar dat zal na verloop van tijd gevolgen hebben voor de obligatierente op de langere termijn. Over het algemeen zullen de rendementscurves van staatsobligaties steiler worden.

Algemeen kan een beroep worden gedaan op centrale banken om het negatieve effect van de handelsoorlog op de groei te compenseren. De markt verwacht verdere renteverlagingen van de Europese Centrale Bank. We verwachten ook meer prijsverlagingen voor de Bank of England en gezien de omvang van de tarieven die Japan worden opgelegd, zou extra monetaire verkrapping door de Bank of Japan ter discussie staan.

Gevolgen voor investeringen

De Amerikaanse dollar is door het handelsnieuws gedaald. De agressievere houding van de VS op het gebied van handel en andere zaken lijkt het wereldwijde beleggerssentiment af te wenden van 's werelds grootste economie. Dit zou neerwaartse bewegingen in Amerikaanse aandelen kunnen verergeren en compliceert de zaken voor Amerikaanse obligaties. De zogenaamde 'veilige haven'-instroom - zelfs in de VS - zal obligaties echter bevoordelen ten opzichte van aandelen terwijl de wereld dit nieuws verwerkt.

Wereldwijd zouden obligaties inderdaad beter moeten presteren, waarbij krediet van betere kwaliteit (d.w.z. vastrentend) het waarschijnlijk beter zal doen dan krediet dat meer op aandelen lijkt, waar een significante correlatie bestaat tussen credit spreads en bewegingen op de aandelenmarkt. Daarnaast kunnen vastrentende strategieën met een korte looptijd in credit en in inflatiegerelateerde obligaties profiteren van defensievere allocaties door wereldwijde beleggers.

Dominique Frantzen

Senior Marketing & Communication Manager, AXA IM Benelux

Jennifer Luca

Marketing & Communication Manager – BeLux, AXA IM

Serge Vanbockryck

Senior PR Consultant, Befirm

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over AXA IM

AXA Investment Managers (AXA IM) is een toonaangevende wereldwijde vermogensbeheerder met een gevarieerd aanbod van beleggingsmogelijkheden in traditionele en alternatieve activaklassen. Met onze beleggingsproducten streven we ernaar om de portefeuilles van onze klanten te diversifiëren en te laten groeien, en hen tegelijkertijd beleggingsprestaties en waarde op de lange termijn te bieden.

Het door AXA IM beheerde vermogen bedraagt zo’n 869 miljard euro*, alsook 480 miljard euro met integratie van criteria op het vlak van ESG, duurzaamheid of impact**.

Ons doel is de mensheid vooruit te helpen door te beleggen in wat ertoe doet. Als verantwoord vermogensbeheerder hebben wij ons ertoe verbonden om ESG-overwegingen te integreren in alle bedrijfsaspecten, van de aandelenselectie tot de beheersdaden en de bedrijfscultuur.

AXA IM stelt wereldwijd ruim 2.800 mensen tewerk verspreid over 23 vestigingen in 18 landen**. AXA IM maakt deel uit van de AXA Groep, marktleider op het gebied van verzekeringen en vermogensbeheer.

*per eind september 2024, inclusief niet-geconsolideerde entiteiten.

**per eind december 2023.

Bezoek onze website: axa-im.be | axa-im.lu

Volg ons op X @AXAIM 

Volg ons op LinkedIn