Niet alleen een tariefspil: waarom Europa's investeringslandschap langetermijnwaarde kan bieden

In een onzekere geopolitieke en macro-economische omgeving zijn Europese aandelen een lichtpunt voor beleggers, nu de markt in deze regio een hoge vlucht neemt en nieuwe initiatieven op het gebied van concurrentievermogen de economische groei lijken te stimuleren, zegt Gilles Guibout, Portfolio Manager bij AXA IM.

Lagere rentetarieven - en naar verwachting nog verdere verlagingen - samen met aantrekkelijke waarderingen en hoop op een einde aan de Oekraïense oorlog hebben de Euro Stoxx 600-index geholpen om een totaal rendement van 12% te behalen over het hele jaar. Daarentegen is de MSCI World Net Return (NR) index met 3% gedaald, terwijl de Amerikaanse S&P 500 en de technologie-index Nasdaq respectievelijk met 6% en 10% zijn gedaald. ​ ​ ​

Dit is een duidelijke kentering van het tij; het is nog niet zo lang geleden dat Europa achterbleef in het kielzog van een Amerikaanse technologiegolf. In 2024 presteerden Europese aandelen beduidend minder goed dan de wereldwijde markten; de Euro Stoxx 600 leverde een ondermaatse 2% in vergelijking met de 19% van de MSCI World NR index en de indrukwekkende 25% van de S&P 500 index. ​

Een groot deel van de daling van de Amerikaanse markt is natuurlijk te wijten aan onzekerheid over de mogelijke impact van de handelstarieven en andere beleidsmaatregelen van president Donald Trump. Europa staat in wezen in het middelpunt van een wereldwijde herpositionering, als reactie op de dreigementen van de VS om een deel van hun overzeese uitgaven voor wereldwijde veiligheid terug te trekken. Deze verschuiving heeft geleid tot een aanzienlijke stijging van de Europese overheidsuitgaven, met name voor defensie.

Maar ondanks de door de VS veroorzaakte onzekerheid geloven we dat de gunstigere marktomstandigheden in Europa meer zijn dan een pivotreactie en worden ondersteund door langetermijntrends - het is een verhaal van fiscale uitgaven en groei-initiatieven.

Aantrekkelijkere waarderingen

De waarderingen van Europese aandelen lagen begin 2025 iets onder hun langetermijngemiddelde, terwijl de waarderingen van Amerikaanse aandelen zich op een historisch hoogtepunt bevonden. Maar op dit moment lijken Europese aandelen volgens bepaalde maatstaven veel meer waarde te bieden dan hun Amerikaanse tegenhangers (zie figuur 1).

Figuur 1: Europa is ondergewaardeerd ten opzichte van de VS

Bron: Datastream, Goldman Sachs Investment Research. Gebaseerd op de 12-maands forward koers-winstverhouding gedeeld door de tweede 12-maands forward winstgroei per aandeel. 7 maart 2025
Bron: Datastream, Goldman Sachs Investment Research. Gebaseerd op de 12-maands forward koers-winstverhouding gedeeld door de tweede 12-maands forward winstgroei per aandeel. 7 maart 2025

Toegegeven, de bbp-groei in de eurozone was relatief zwak - de economie van het blok groeide met slechts 0,2% in de laatste drie maanden van 2024 en zal naar verwachting een gematigde groei vertonen in heel 2025 - zowel AXA IM als de marktconsensus voorspellen een groei van 0,9% voor het hele jaar.

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagde de rente in maart echter met 25 basispunten tot 2,5%, de zesde verlaging in de huidige cyclus, en er worden nog meer verlagingen verwacht. Lagere rentetarieven zouden moeten bijdragen aan een betere economische groei, wat op zijn beurt de aandelenmarkten zou kunnen stimuleren.

Wereldwijde groeipositie

Blootstelling aan Europese aandelen betekent in feite blootstelling aan wereldwijde groei gezien de overvloed aan multinationals in de regio. Hiertoe behoren de zogenaamde 'Granola'-aandelen - vaak gezien als Europa's equivalent van de zogenaamde 'Magnificent Seven' technologieaandelen in de VS.

De 'Granolas' bestaan uit de farmaceutische bedrijven GSK en Roche; halfgeleiderleverancier ASML; Nestlé, een voedingsmiddelen- en drankenconcern; Novartis en Novo Nordisk - beide ook farmaceutisch; cosmeticabedrijf L'Oréal; luxegoederenbedrijf LVMH; farmaceutische bedrijven AstraZeneca en Sanofi en softwarebedrijf SAP.

Dit zijn allemaal zwaargewichten met een aanzienlijke internationale blootstelling, die naar verwachting een solide winstgroei zullen leveren in sectoren met hoge toetredingsdrempels. Maar dit zijn niet de enige Europese aandelen die de aandacht van beleggers verdienen. De Europese bankensector heeft het afgelopen jaar beter gedaan dan de Magnificent Seven, omdat de lagere rente de sector hielp ondersteunen (zie figuur 2). Ondertussen hebben de plannen van de Europese Unie (EU) om de defensie-uitgaven te verhogen ter ondersteuning van Oekraïne en om veiligheidsproblemen op de langere termijn aan te pakken, ook de Europese lucht- en ruimtevaart- en defensieaandelen ondersteund.

Figuur 2: Europese bankensector heeft beter gepresteerd dan de Magnificent Seven

Bron: Datastream, Goldman Sachs Investment Research, 28 februari 2025
Bron: Datastream, Goldman Sachs Investment Research, 28 februari 2025

Toenemend concurrentievermogen

De Europese Commissie lanceerde onlangs een nieuw Competitiveness Compass, een initiatief om de economische groei in de Eurozone te verbeteren met de nadruk op innovatie, decarbonisatie en veiligheid. Dit vormt een aanvulling op bestaande Europese initiatieven zoals de European Chips Act, bedoeld om de positie van de regio in de wereldwijd belangrijke halfgeleidersector te versterken, en het NextGenerationEU-stimuleringspakket, dat onder andere investeert in digitale transformatie, gezondheidszorg en de groene transitie.

Daarnaast heeft de nieuw verkozen Duitse kanselier Friedrich Merz beloofd de fiscale regels van het land te wijzigen om de overheidsuitgaven te beperken, met name voor defensie en investeringen in infrastructuur.

Elders zijn EU-bedrijven de motor achter de wereldwijde groei van onderzoek en ontwikkeling, en overtreffen ze de VS en China, waarbij volgens de Europese Commissie bedrijven in de auto- en gezondheidssector voorop lopen.

De winstaankondigingen van Europese bedrijven over het vierde kwartaal zorgden ook voor positieve winstverrassingen - zie figuur 3.

Figuur 3: Winstverwachtingen van bedrijven uit de Stoxx Europe 600 (SXXP)

Bron: Goldman Sachs Investment Research, 7 maart 2025
Bron: Goldman Sachs Investment Research, 7 maart 2025

Toenemende instroom naar Europa

Beleggers keren nu al terug naar Europa - in februari 2024 registreerden Europese aandelenfondsen hun grootste wekelijkse instroom in drie jaar, volgens gegevensverstrekker EPFR. ​ De inval van Rusland in Oekraïne in februari 2022 heeft het internationale beleggerssentiment ten aanzien van Europa getemperd, maar de recente hoop op een einde aan het conflict zou de risicopremie kunnen verlagen en meer beleggers kunnen aanmoedigen om terug te keren.

Meer in het algemeen zagen Europese beleggingsfondsen, dankzij de verbeterende marktomstandigheden en het vertrouwen van beleggers, een record netto-instroom van 665 miljard euro in 2024, een scherpe stijging ten opzichte van de 237 miljard euro in 2024, volgens de European Fund and Asset Management Association.

Er blijven echter onzekerheden; bovenaan de lijst staan het voortdurende conflict in Oekraïne en de dreiging van een handelsoorlog door de VS. Op het moment van schrijven heeft Trump gedreigd met tarieven voor de EU en heeft hij wereldwijd al tarieven van 25% ingesteld op staal en aluminium, wat Europa ertoe heeft aangezet om tegenheffingen aan te kondigen. Aanhoudende onzekerheid en geopolitieke risico's zullen waarschijnlijk leiden tot verdere marktvolatiliteit, maar desondanks hebben we er vertrouwen in dat de Europese aandelenmarkten zich in een relatief robuuste positie bevinden.

Uiteindelijk zijn wij van mening dat het beleggingspotentieel van Europa steeds aantrekkelijker wordt, gezien de betere omgeving - aantrekkelijke waarderingen, ruimte voor verdere renteverlagingen, betere groeivooruitzichten en een universum dat blootstelling biedt aan wereldwijde groeitrends.

Gilles Guibout
Gilles Guibout

Dominique Frantzen

Senior Marketing & Communication Manager, AXA IM Benelux

Jennifer Luca

Marketing & Communication Manager – BeLux, AXA IM

Serge Vanbockryck

Senior PR Consultant, Befirm
Arnaud Verwacht

Arnaud Verwacht

PR Consultant, Bepublic Group

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over AXA IM

AXA Investment Managers (AXA IM) is een toonaangevende wereldwijde vermogensbeheerder met een gevarieerd aanbod van beleggingsmogelijkheden in traditionele en alternatieve activaklassen. Met onze beleggingsproducten streven we ernaar om de portefeuilles van onze klanten te diversifiëren en te laten groeien, en hen tegelijkertijd beleggingsprestaties en waarde op de lange termijn te bieden.

Het door AXA IM beheerde vermogen bedraagt zo’n 869 miljard euro*, alsook 480 miljard euro met integratie van criteria op het vlak van ESG, duurzaamheid of impact**.

Ons doel is de mensheid vooruit te helpen door te beleggen in wat ertoe doet. Als verantwoord vermogensbeheerder hebben wij ons ertoe verbonden om ESG-overwegingen te integreren in alle bedrijfsaspecten, van de aandelenselectie tot de beheersdaden en de bedrijfscultuur.

AXA IM stelt wereldwijd ruim 2.800 mensen tewerk verspreid over 23 vestigingen in 18 landen**. AXA IM maakt deel uit van de AXA Groep, marktleider op het gebied van verzekeringen en vermogensbeheer.

*per eind september 2024, inclusief niet-geconsolideerde entiteiten.

**per eind december 2023.

Bezoek onze website: axa-im.be | axa-im.lu

Volg ons op X @AXAIM 

Volg ons op LinkedIn